Română      English      Русский
Prima pagină  »  Noutăți  »  Știri
Știri
JURNALISMUL COMUNITAR: Comunicare pentru Comunitate. Podcast #3
Publicat: 11.04.2022   

Avem tot mai multe dovezi că jurnalismul comunitar este atunci când spui, când ceri și când faci ceva pentru oamenii tăi apropiați…

Și dacă, atunci când este vorba de poezie, este clar de unde vine – de Sus, că-i inspirație, și de jos, că este prezentă în toate lucrurile mărunte din jurul nostru, întrebarea de unde, oare, ne luăm temele, oamenii, subiectele, detaliile pentru articolele și reportajele de jurnalism comunitar, ei bine, întrebarea asta are, probabil, un răspuns mai lung.   

Să-l căutăm, deci, împreună.

 

Ce-ar fi, oare, să creăm aici o listă de verificare, valabilă aproape pentru toate localitățile. Această listă ne va da idei pentru articolele noastre.

Există oare în localitate străzi sau porțiuni de străzi neiluminate? Unde se află acestea? Ce autorități sunt responsabile sau, mai bine zis, iresponsabile pentru asta?

Întrebați oamenii. Ascultați ce spun copiii. Notați vorbele lor.

Au fost depuse cereri, sesizări? Ce a urmat?

Cereți autorităților locale nu comentarii, ci acțiuni pentru rezolvarea problemei. Povestiți și despre cum se mișcă lucrurile.

Cine conlucrează? Cine s-a implicat? Ce eforturi au fost făcute? Și dacă becurile aprinse noaptea pe străzile localității aduc lumină și pe fețele oamenilor?

Este interesantă și partea asta legată de cifre.

Ce lungime are rețeaua de iluminat stradal din localitatea voastră? Și, apropo, se măsoară în sute de metri sau în kilometri? Câte becuri sunt? Și cu ce se poate compara oare lungimea întreagă a străzilor iluminate din Moldova care era, acum câțiva ani, potrivit datelor oficiale, de aproximativ 3 mii de kilometri? E mai mare oare decât lungimea totală a frontierelor țării?

Aflați toate aceste amănunte și povestiți-ni-le în comentarii.

De ce am ales să începem această listă de verificare cu o situație legată cu iluminatul stradal din localitatea voastră? ne veți întreba.

Pentru că se potrivește minunat cu parabola aceea cu omul care căuta într-o noapte cheia pierdută sub un felinar aprins.

Un om caută ceva sub un felinar. Un trecător se apropie și îl întreabă: „Ați pierdut ceva?” „Da, cheia”. „Să vă ajut s-o căutați?”. Și după vreo jumătate de oră de căutări împreună, trecătorul îl întreabă pe omul din parabola noastră: „Sunteți sigur că aici ați pierdut-o?” „Nu, cred că am pierdut-o în altă parte, mai încolo, dar aici e mai multă lumină”.

Sigur că atât marile probleme, cât și reușitele cele mai răsunătoare se află, de cele mai multe ori, în altă parte, mai încolo. Dar ceea ce putem face noi în formatul care se numește „jurnalism comunitar” este să căutăm cheia în locurile și în localitățile cele mai apropiate de noi.

Acolo cunoaștem oamenii și îngrijorările lor. Acolo, cu ajutorul cuvântului scris, al cuvântului rostit sau al unei fotografii, al unui video difuzat putem schimba ceva în bine și putem readuce lumina pe o bucată de stradă și pe fețele oamenilor.

Iar de aici încolo putem să ne vedem de drum mai departe.

Ia să vedem ce alte parabole mai avem în traistă și ce puncte trebuie să bifăm în lista noastră de verificare.

„Într-o noapte, într-un sat a pornit o ninsoare grea. Dimineața, când copiii au văzut zăpada mai înaltă decât gardul, aproape cât casa, s-au adunat și și-au întrebat părinții: „Ce trebuie să facem acum?”

Și până să răspundă mama sau tata, un copil a spus: „O să se încălzească afară și atunci vom ieși”.

Alt copil a fost de acord: „Trebuie să așteptăm”. „Nu oprește nimeni primăvara”.

Al treilea a zis: „Dar ce frumos e afară! Să fotografiem toată zăpada din curte”.

După asta părinții i-au oprit: „Acum ascultați ce o să vă spunem noi”.

Copiii s-au pregătit să descopere marea înțelepciune. Dar tata s-a uitat în ochii lor, a oftat puțin și a spus: „Lopețile în mână și la treabă!”

Și care este învățătura aici? ne veți întreba.

Nouă ni se pare că asta este morala. Aici contează ceea ce funcționează cu adevărat, ceea ce mișcă lucrurile din loc. Adică acțiunea! Munca, lopata.

Nu câte aprecieri a acumulat zăpada. Nu ce audiență a avut transmisiunea clipului video în direct despre ninsoarea de afară. Și nu alte chestii mărunte și, în fond, mai trecătoare decât zăpada multă. Ci fapta. 

Iar jurnalismul comunitar este o profesie de acțiune.

Atunci când spui, când ceri și când faci ceva pentru oamenii tăi apropiați… Din localitate. Asta e jurnalismul comunitar.

Acum putem să alegem împreună niște teme care vă pot ajuta atunci când vreți să mișcați lucrurile înainte în localitate.

Au unde se juca copiii?

„Dar noi unde să ne jucăm?”.

Cine sădește copacii? Cine-i taie? De ce se aprind miriștile?

Există aici bucate tradiționale și evenimente locale care să atragă turiști?

Putem face undeva fotografii, iar apoi – o plângere?

Ce eroi avem printre oamenii de alături?

Atunci când spui, când ceri și când faci ceva pentru oamenii tăi apropiați… Din localitate. Asta e jurnalismul comunitar.

#jurnalismcomunitar #spune #cere #faceva #stiripozitive #fundatiaesteuropeana #suedia

* * *

Acest podcast a fost produs în cadrul proiectului „Jurnalismul Comunitar: Comunicare pentru Comunitate”, realizat de către de Asociația „URMA ta”, cu suportul oferit de Fundația Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

 

Link Youtube Podcast #1 „Jurnalism comunitar”

Link Youtube Podcast #2 „Jurnalism comunitar”

 
Alte Știri

Publicat: 09.08.2022   
Masa rotundă de prezentare a unui studiu privind calitatea serviciilor educaționale și de angajare oferite persoanelor tinere aflate în conflict cu legea i-a reunit, la Chișinău, la 3 august 2022, pe inițiatorii proiectului „Incluziunea tinerilor și tinerelor NEET din cele mai vulnerabile categorii, și anume aflați în conflict cu legea”, pe oficiali ai Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Inspectoratului Național de Probațiune, pe experții și partenerii proiectului. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.08.2022   
STUDIUL privind situația și analiza necesităților tinerilor NEET din localitățile raionului Ialoveni a fost realizat de către Asociația „Eco-Răzeni” și a cuprins organizarea focus-grupurilor cu factori de decizie, cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor publice, organizațiilor societății civile, cultelor religioase, etc. și realizarea unui sondaj de opinie în baza chestionarului online cu participarea a circa 150 tineri NEET din localitățile raionului Ialoveni. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.07.2022   
Echipa „URMA ta” a prezentat cel de-al șaptelea podcast din cadrul proiectului „Jurnalismul Comunitar: Comunicare pentru Comunitate”. Podcast-ul a fost prezentat tinerilor din cadrul Centrului de Tineret Cahul, care își doresc să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.07.2022   
Jurnalistului îi șade bine cu drumul, spune o veche vorbă deșteaptă. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.07.2022   
Astăzi, în cadrul unui forum de discuții, organizat de către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în colaborare cu Fundația est-Europeană a fost prezentat Raportul privind impactul concluziilor amicus curiae, depuse de către Consiliu pe marginea cauzelor de discriminare referite direct instanțelor de judecată și Curții Constituționale. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.07.2022   
În perioada 29 iunie-02 iulie 2022, Fundația Est-Europeană a organizat Școala de vară YouthBank. Evenimentul a reunit peste 110 de membri YouthBank din 10 raioane ale Republicii Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.07.2022   
Echipa „URMA ta” a prezentat cel de-al șaselea podcast din cadrul proiectului „Jurnalismul Comunitar: Comunicare pentru Comunitate”. Podcast-ul a fost prezentat tinerilor din cadrul Fondului pentru Tineri Rîșcani, care își doresc să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.06.2022   
Împreună creăm impact! Aceasta este denumirea, dar și motto-ul unui eveniment de socializare și networking la care au participat mai mulți reprezentanți ai societății civile și antreprenori sociali, care contribuie la dezvoltarea țării. Acțiunea a fost organizată în cadrul proiectelor „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova” și „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina”. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.06.2022   
Ne luăm și astăzi traista cu parabole în spate și ne continuăm împreună călătoria în lumea jurnalismului comunitar. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.06.2022   
Elaborarea „Ghidului Tânărului NEET” și lansarea, la 1 iunie 2022, a platformei online pentru organizațiile prietenoase tinerilor NEET sunt câteva dintre mai multele activități realizate recent de către Asociația „Principii Sănătoase”, care este beneficiară a Programului de granturi destinat organizațiilor societății civile locale care contribuie la incluziunea tinerilor NEET prin pilotarea serviciilor incluzive inovatoare sau prin monitorizarea serviciilor pentru tineret care există deja. În acest demers comun al echipei proiectului și partenerilor săi incluziunea este cuvântul-cheie. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.06.2022   
Centrul de Justiție Socială „ECHITATE” a organizat, la 15 iunie 2022, „Târgul vocațional” la care au participat tinere și tineri din orașul Criuleni, agenți economici, reprezentanți și reprezentante de la Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Biroul de Probațiune și Direcția Generală Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.06.2022   
Și-au propus să ajute aproximativ 80 de persoane din grupurile defavorizate să se încadreze în câmpul muncii. Este obiectivul trasat de 14 întreprinderi sociale din țara noastră, care au obținut certificatele de grant în cadrul unei ceremonii organizate de Fundația Est-Europeană. Acțiunea face parte din proiectul „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.06.2022   
Reintegrarea profesională a tinerilor liberați din detenție prin pilotarea serviciilor inovative și acordarea asistenței psihologice pentru facilitarea incluziunii pe piața muncii constituie o prioritate atât pentru Centrul de Reabilitare și Integrare a Deținuților CRID, cât și pentru partenerii și finanțatorii proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)”. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.06.2022   
Accesul la servicii de educație și angajare a tinerilor constituie o prioritate atât pentru Asociația „Inițiativa Pozitivă”, cât și pentru partenerii și finanțatorii proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)”. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.06.2022   
Uniunea Europeană oferă suport financiar în valoare de 180.000 euro pentru patru organizații non-guvernamentale, care au fost selectate pentru a dezvolta Centre Regionale de Suport în Afaceri în susținerea întreprinderilor sociale. Asistența UE este oferită în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, fiind implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.05.2022   
Publicitatea sexistă este o formă ascunsă de violență de gen. Ideea a fost împărtășită de participanții unei întruniri pentru dialog public, organizată de Fundația Est-Europeană în colaborare cu Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare la 6 mai 2022. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.04.2022   
La data de 21 aprilie 2022, Fundația Est-Europeană a organizat atelierul de lucru „Bune practici cu privire la inserția tinerilor NEET realizate de către întreprinderile sociale din Uniunea Europeană”. În cadrul acestui eveniment au fost prezenți aproximativ 40 de participanți, printre care antreprenori sociali și reprezentanți ai organizațiilor care fac parte din proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă”. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.03.2022   
Pentru a înțelege sistemul de valori și necesitățile grupului NEET din municipiul Bălți, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” a organizat, recent, în cadrul proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă – Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET” o serie de focus grupuri cu tematica„Profilul și situația NEET în municipiul Bălți”. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.03.2022   
17 oficiali, reprezentanți ai instituțiilor educaționale, parteneri și alți constituenți s-au reunit, la 17 martie 2022, în cadrul unui eveniment de lansare a proiectului „Implicarea tinerilor NEET prin dezvoltarea unor serviciilor sociale și de angajare în câmpul muncii incluzive și inovatoare „InnoStart4NEET”. Inițiativa va contribui la crearea unor noi servicii sociale noi și la îmbunătățirea celor existente pentru tinerii care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă și tinerii social-vulnerabili din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.03.2022   
Jurnalismul comunitar este atunci când spui, când ceri și când faci ceva pentru oamenii tăi apropiați… Cum, oare, se face asta, simplu și cu pasiune? Avem în traista noastră cu gadget-uri și parabole, câteva sfaturi pentru asta. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 170

Str. 31 August 1989, 98, etaj 3
Chişnău, MD-2004, Republica Moldova
Telefon:  +373 22 235343
Numărul de fax:  +373 22 542338

 


Acest site web a fost realizat de către Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Suedia și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Guvernului Suediei sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

© 2022 Fundaţia Est-Europeană   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS