„Cetățeni Activi, Comunități Prospere” - Reflecții, realizări și perspective de viitor
Proiectul „Cetățeni Activi, Comunități Prospere” a susținut 249 de organizații ale societății civile, organizate în rețele și consilii civice, să se implice în procesul de elaborare a deciziilor locale și politicilor naționale pentru susținerea celor mai dezavantajate grupuri sociale.
Rezultatele au fost prezentate în cadrul evenimentului de totalizare a proiectului care a reunit autorități publice centrale și locale, reprezentanți ai societății civile, parteneri de dezvoltare, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic, pentru a aborda inegalitățile și provocările cu care se confruntă grupurile vulnerabile din Republica Moldova.
„Autoritățile locale trebuie să fie alături de cetățeni, să asculte cu atenție oamenii. Acest dialog este o tradiție în Elveția. Este un secret al implicării care duce spre dezvoltare și progres”, a declarat GUIDO BELTRANI, Director al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.
„Prin intermediul acestui proiect am influențat peste 30% din politicile publice naționale și locale ce afectează direct viața celor mai vulnerabili. Împreună am demonstrat că societatea civilă nu este doar un supraveghetor – ci contribuie plenar la construirea și menținerea unei democrații veritabile, spre beneficiul comunităților noastre”, a conchis SORIN MEREACRE, Președinte al Fundației Est-Europene.
„Analiza „Moldova Inegală” a permis identificarea principalelor inegalități cu care se confruntă grupurile vulnerabile din Republica Moldova, precum și modul cum acestea au evoluat în timp. O constatare din analiză este că 42% dintre cetățeni conștientizează dreptul lor de a solicita informații de la autorități. Totuși, majoritatea populației nu are informații suficiente despre activitățile administrației publice locale, deși tendința este pozitivă”, a menționat NATALIA COVRIG, Directoare executivă, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
Lansat în 2015 cu sprijinul financiar al Elveției, cofinanțat de Suedia și implementat de Fundația Est-Europeană în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent, programul „Cetățeni Activi, Comunități Prospere” a înregistrat progrese semnificative în consolidarea participării civice în procesele decizionale, contribuind activ la reducerea inegalităților şi promovarea coeziunii sociale. Proiectele susținute în cadrul programului au contribuit la mobilizarea comunităților, inclusiv a celor mai vulnerabile grupuri, pentru identificarea participativă a problemelor şi soluționarea acestora prin dialog cu autoritățile publice şi prin activism civic.
În cadrul evenimentului au fost prezentate ultimele date din raportul „Moldova Inegală: Realități ale vulnerabilității și calea de urmat”, care a oferit o analiză complexă privind grupurile vulnerabile – tinerii, persoanele în etate, persoanele cu dizabilități, persoanele de etnie romă.
Sursă foto: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare