Noi granturi pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale acordate cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei

Fundația Est-Europeană, cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei, oferă 10 granturi în valoare totală de 375.000 euro pentru crearea sau dezvoltarea a 10 întreprinderi sociale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Certificatele de grant au fost înmânate astăzi, 13 iunie 2023, în cadrul unui eveniment public. 

Fundația Est-Europeană, cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei, oferă 10 granturi în valoare totală de 375.000 euro pentru crearea sau dezvoltarea a 10 întreprinderi sociale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Certificatele de grant au fost înmânate astăzi, 13 iunie 2023, în cadrul unui eveniment public. 

Facilitarea creării și dezvoltării întreprinderilor sociale constituie activitatea de bază  a proiectului ”Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțarea din partea Suediei. Proiectul are scopul de a abilita organizațiile societății civile (OSC) din Republica Moldova să se angajeze în crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale care vor contribui la creșterea economică durabilă a comunităților. 

În cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că: ”Dezvoltarea antreprenoriatului social este foarte important atât pentru comunitățile locale, cât și pentru economie în general. Astăzi continuăm să susținem dezvoltarea întreprinderilor sociale prin acordarea a zece noi granturi. Ne bucură faptul că vom reuși prin aceste granturi să oferim suport în diverse domenii, de la producerea de înghețată și jucării, până la dezvoltarea de servicii de alfabetizare digitală sau servicii kinetoterapeutice, care vor contribui cu siguranță la îmbunătățirea calității vieții la nivel local.” 

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei la Chișinău a reiterat deschiderea Suediei de a susține Fundația Est-Europeană în promovarea antreprenoriatului social, ”pentru a promova incluziunea celor mai vulnerabile grupuri și pentru a contribui la promovarea drepturilor lor civile, politice, sociale și economice.” De asemenea, ambasadoarea a felicitat beneficiarii de granturi și le-a urat succese în implementarea inițiativelor lor importante și ca proiectele să ajungă la cât mai mulți oameni din țară pentru a le îmbunătăți viața și a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor. 

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est Europene, a făcut o scurtă prezentare a rezultatelor eforturilor în dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova realizate până la acest moment și s-a arătat încrezător că prin investițiile realizate în acest sens vom obține o societate mai prosperă, incluzivă și cu grijă față de mediul înconjurător. ”Începând de astăzi, sunt finanțate întreprinderile sociale care vor oferi locuri de muncă noi pentru persoane defavorizate: angajați tineri, persoane cu nevoi speciale, persoane de etnie romă, refugiați, vârstnici, femei cu mai mulți copii - persoane care vor de beneficia de locuri de muncă bune și cu remunerare corespunzătoare.  Prin acest proiect, se dorește dezvoltarea unui ecosistem pentru dezvoltarea antreprenoriatului social. Aceste eforturi sunt realizate de comun cu partenerii noștri - Centrul Contract și Keystone Moldova.  Împreună cu ei vom face activități de pledoarie, advocacy, de promovare a antreprenoriatului social, instruiri în varii domenii necesare dezvoltării unei întreprinderi. Totodată, sunt prevăzute acțiuni de informare și promovarea antreprenoriatului scoial în rândul populației.” 

Certificatele de grant au fost înmânate către următoarele organizații:

  1. AO „ECO-RĂZENI”
  2. AO „PAIDEIA” 
  3. AO Federația familiilor pentru unificare și pace în lume din Moldova
  4. Agenția pentru Dezvoltare Regională din or. Tiraspol
  5. AO Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă
  6. AO „PINO – meșteșugărit jucării din natură”
  7. AO „Asociația pentru Dezvoltarea Competențelor Profesionale”
  8. AO Centrul de instruire și dezvoltare personală ”ANIMA”
  9. AO ”INVALIFE”
  10. AO „INIȚIATIVA POZITIVĂ”

Conform condițiilor concursului de grant, suma totală alocată este de 375,000 EUR. Suma maximă oferită per proiect este de 37,500 EUR. Perioada de implementare a proiectelor, finanțate în cadrul acestui concurs de granturi este de maximum 18 luni. 

Începând cu 1 ianuarie 2022, Fundația Est-Europeană  în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact implementează proiectul „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Proiectul de 36 de luni își propune să împuternicească ONG-urile să se angajeze în crearea de întreprinderi sociale care să contribuie la creșterea economică durabilă a comunităților. Proiectul propune un program de consolidare a capacităților, în special, în ceea ce privește managementul de afaceri și financiar, atât pentru întreprinderile sociale, cât și pentru centrele regionale de afaceri sociale, care vor ghida în continuare întreprinderile sociale. Cu sprijinul proiectului, ONG-urile vor împuternici persoanele defavorizate (tineri, persoane cu nevoi speciale, imigranții, romii, vârstnici etc.) să fie incluse social și economic pe piața muncii. În cadrul proiectului a fost creat un ecosistem favorabil dezvoltării întreprinderilor sociale prin accesul la consultări profesionale la nivel regional și creșterea gradului de conștientizare cu privire la antreprenoriatul social la nivel național prin organizarea unei campanii media .

Imagini Foto
Distribuie