Societatea civilă, o forță motrice în dezvoltarea economiei incluzive și durabile

În luna mai, când întreg continentul european sărbătoreşte pacea, unitatea şi modelul unic de economie socială de piață, pe data de 16 mai a avut loc evenimentul de închidere al proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, un proiect susținut și finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

În luna mai, când întreg continentul european sărbătoreşte pacea, unitatea şi modelul unic de economie socială de piață, pe data de 16 mai a avut loc evenimentul de închidere al proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, un proiect susținut și finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. În cadrul evenimentului s-au prezentat istorii de succes, destine transformative şi eforturi consolidate care demonstrează că antreprenorialul social devine o dimensiune a democrației, iar regiunile din Republica Moldova pot exporta stabilitate.

Rezultatele proiectului au fost reiterate prin discursurile oficialităților prezente la eveniment şi ale beneficiarilor, veniţi din regiunile ţării.

„O dezvoltarea economică a Republicii Moldova este posibilă prin implicarea activă a societății civile și altor părți interesate, ținând cont de prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Crizele au demonstrat că este necesar un ecosistem antreprenorial sustenabil” a fost argumentul accentuat de către oficialitățile prezente la eveniment.

Cele cinci componente: antreprenoriat social, centre de suport în afaceri, consorții, fonduri de antreprenoriat pentru tineri și platforme care fac advocacy pentru dezvoltarea mediului de afaceri au fost prezentate prin exemple directe ale fondatorilor şi beneficiarilor. În cele 3 panele de discuții  au vorbit beneficiarii finali ai proiectului şi au accentuat sprijinul şi contribuţia programului pentru întreprinderea şi comunitatea din care fac parte.

Reprezentanţii întreprinderilor mici și mijlocii, persoanele vulnerabile angajate în câmpul muncii și tinerii NEET  au accentuat şi faptul că instrumentele dobândite datorită acestui proiect îi va ajuta să devină mai sustenabili pentru realităţile economice viitoare.

În decursul a celor trei ani de activitate, au fost create şi dezvoltate 6 centre de suport în afaceri, 15 întreprinderi sociale, 10 consorții care au facilitata angajarea incluzivă a grupurilor vulnerabile, 10 Fonduri de antreprenoriat pentru tineri și 3 platforme de lobby și advocacy.

Vorbind în cifre, sunt  64 de persoane din diverse categorii defavorizate au fost angajate în cadrul întreprinderilor sociale; 208 persoane vulnerabile asistate și angajate în rezultatul asistenței consorțiilor; 101 granturi oferite tinerilor NEET pentru a deschide sau a-și extinde afacerea, dintre care 16 persoane sunt cu dizabilități. De asemenea, peste 1000 de antreprenori consultați și ghidați pentru dezvoltarea afacerilor.

Reiterăm că implementarea proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” a fost posibilă datorită  susținerii financiare a Uniunii Europene și cofinanțării din partea Suediei.

Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact au fost cei care au implementat proiectul. Obiectivul de bază al acestuia este dezvoltarea economică a Republicii Moldova prin implicarea activă a societății civile și altor părți interesate, ținând cont de prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

 

 

Imagini Foto
Distribuie